torstai 12. lokakuuta 2017

Afrikka – Seikkailuista Suurin – osa 6 Garden Route Etelä-Afrikka

Heti aamulla lähdimme tutustumaan Gango-tippukiviluoliin. Olen nähnyt lukemattomia tippukiviluolia. Eivätkä nämä eronneet muista mitenkään erityisesti. Nämä olivat yhtä lailla henkeäsalpaavan kauniit, kuten ne ovat olleet muuallakin.





Kierros oli kuitenkin erittäin viihdyttävä hyvän oppaan ansiosta. Opas kertoi aluksi rohkeista löytöretkeilijöistä, jotka uskalsivat laskeutua pimeään luolaan pelkän soihdun kanssa 1800-luvun loppupuolella. Vaikuttavuuden vuoksi valot sammuivat ja pystyimme kuvittelemaan paremmin olosuhteita heidän aikanaan. Vielä heitäkin ennen luolia käyttivät alueen alkuperäisväestö eli Khoi-ihmiset. Heitä asuu vielä nykyäänkin eteläisessä Afrikassa.

Khoi-ihmiset asuttivat luolia aikanaan


Khoi-ihmisten jättämä luolamaalaus Gango-luolastossa


Seisoimme ikään kuin salissa, jossa oli myös esiintymislava. Paikassa oli aivan uskomaton akustiikka. Siellä olikin kuulemma aiemmin pidetty konsertteja. Ne jouduttiin kuitenkin lopettamaan, koska vieraat vandalisoivat tippukiviluolia.

Opas yritti saada meitä esiintymään lavalle. Koska vapaaehtoisia ei löytynyt, otti hän ohjat omiin käsiinsä ja lauloi meille superkauniin gospellaulun. Ääni kaikui salissa kauniisti ja liikutuimme lähes kyyneliin esityksestä. Silmänurkkia pyyhkien jatkoimme matkaa eteenpäin. Näimme lepakoita ja toinen toistaan hienompia tippukivimuodostelmia.

Gango luoliin on mahdollista tutustua myös seikkailukierroksella. Meidän kierros oli ihan tavallinen ja hyvä niin. Kuulimme melko pysäyttävän ja tragikoomisen tarinan siitä, mitä tuollaisella seikkailukierroksella oli tapahtunut joitakin vuosia sitten.

Asiakkaat oli laitettu ryömimään kapeahkoa käytävää pitkin johonkin kammioon. Mukana olleelle rehevähkölle naishenkilölle oli sanottu, että hän ei voi osallistua tuohon osioon, koska on liian isokokoinen. Nainen ei ollut kielloista välittänyt vaan mieluumminkin suutahtanut oppaille. Hän oli päättänyt lähteä omatoimisesti ryömimään toisten perään odoteltuaan muutaman minuutin. Se oli iso virhe.

Käytävä kapeni entisestään ja rouva oli jäänyt sinne jumiin. Panikoituaan hän onnistui jumittumaan vielä pahemmin käytävään. Pahinta oli, että hän myös tukki ainoan ulostulotien muilta vierailijoilta. Kaikki olivat siis jumissa maan alla. Pelastustoimet kestivät yli 10 tuntia, mutta lopulta kaikki saatiin onnellisesti ulos luolastosta. Kyllähän se niin on, että säännöillä on joku tarkoitus ja niitä kannattaa noudattaa.

Luolien jälkeen ajelimme kuuluisaa Garden Routea Knysnaan lounaalle. Jo useita kilometrejä ennen perille saapumista huomasimme paljon hiiltyneitä ja kuolleita puita. Kun lähestyimme kaupunkia, näimme myös useita palaneita taloja. Knysnassa on ollut tänä talvena kesäkuussa massiivinen tulipalo. Se pääsi leviämään laajalle alueelle myrskytuulen ansiosta. Jopa 10.000 ihmistä oli joutunut lähtemään paloa pakoon ja yli 250 ihmistä menettivät kotinsa. Surullista, onneksi kuitenkin henkilömenetyksiltä vältyttiin.

Knysnan keskustassa on kaunis satama. Siellä mekin nautimme maittavan kalalounaan. Minä söin yellow tail – kalaa. Se on suurikokoinen makrilli ja sen maku muistuttaa hiukan tonnikalaa. Olin oikein tyytyväinen valintaani.

Knysna

Matkalla määränpäähän pysähdyimme Bloukransin sillalla. Sieltä on mahdollista hypätä maailman pisin benjihyppy 216m. Minulle se olisi ollut aivan liian hurja juttu. Mutta Fides, Stefan ja Nicky hyppäsivät. Täytyy sanoa, että otti vatsanpohjasta pelkkä katsominenkin.

Iltapäivällä saavuimme Plettenberg Baylla sijaitsevaan majapaikkaamme. Heitin vain tavarat huoneeseeni ja lähdin kävelemään läheiselle rannalle. Se on superkaunis eikä siellä ollut ketään. Matkalla bongasin isohkon mustan linnun, jolla oli kirkas puna-oranssi nokka. Kyseessä taisi olla joku osterinsyöjälintu.

Uittelin jalkojani viileässä vedessä ja upotin varpaat pehmeään vaaleaan hiekkaan. Haistelin raikasta meri-ilmaa ja nautin olostani. Hetken fiilisteltyä sain seuraa hollantilaisista nuorista miehistä ja saksalaisista nuorista naisista, jotka kuuluivat safariperheeseemme. He olivatkin oikein mukavia ja fiksuja poikia ja tyttöjä.

Pletterberg Bay




Yhtäkkiä Chris pyysi meitä kaikkia kiinnittämään huomiota veteen kauemmas rannasta. Ja totta tosiaan siellä oli valaita. Se oli ihan huippubongaus. Kävelimme rantaa pitkin päästäksemme lähemmäs valaita. Siellä taisi olla äiti ja vauva. Äidit kuulemma tuovat mielellään vauvojaan lähelle rantaa suojaan haiden hyökkäyksiltä.

Olimme kaikki iloisia valaiden kohtaamisesta. Plettenberg Bay halusi kuitenkin antaa enemmän. Kun kävelimme takaisin päin, ui muutaman kymmenen metrin päästä meistä isohko delfiinilauma. Kyllä villieläinten kohtaaminen on aina todella sykähdyttävää.

Aamulla nautiskelin ihanasta aamupalasta pitkään. En ollut lähtenyt muiden tavoin valaiden bongausristeilylle. Olinhan ollut sellaisella jo aiemmin Hermanuksessa. Autonkuljettajamme Nkosinathi piti minulle seuraa. Nimi on vaikea, mutta mies on oikein mukava.

Marabu-lintuja 



Uuden päivän valjettua kunnolla ja muiden perheenjäsenten saavuttua risteilyltään, lähdimme kohti Tenikwa Wildlife Awareness keskusta. Sinne tuodaan orvoksi jääneitä tai loukkaantuneita villieläimiä hoidettavaksi. Tavoitteena on, että eläimet vapautetaan kuntouduttuaan takaisin luontoon. Aina se ei kuitenkaan ole mahdollista. Niinpä keskuksessa asuu vakituisesti paljon eläimiä. Tenikwa on erityisesti keskittynyt auttamaan kissaeläimiä.




Jo ennen kuin astuimme keskuksen portista sisään, näimme valtavan ainakin 15cm pitkän heinäsirkan. Se kipusi Wolfgangin kengän päälle ja kiipesi siitä hänen jalkaansa pitkin ylös kädelle asti. Mies oli koko ajan ihan rauhallinen. Ei olisi tainnut onnistua minulta. Wolfgangin ansiosta me kaikki saimme kuitenkin hyviä kuvia sirkasta.




Vierailun kohokohtia olivat ehdottomasti pienikokoisten villikissojen näkeminen läheltä. Niitä ei näe oikein koskaan luonnossa, koska ne ovat niin hyviä piiloutumaan. Lisäksi oli aivan ihmeellistä, että näimme valkoisen urosleijonan ja näimme jopa sen parittelevan naaraan kanssa. Se kuulemma olisi tullut muuten leikkimään pallolla, joka sille heitettiin, mutta koska naaras on kiimassa, ei se voi jättää sitä hetkeksikään. Leijonat parittelevat kiima-aikana kymmeniä kertoja päivässä.



Leopardi

Viimeisimpänä mutta ei vähäisimpänä kohokohtana pääsimme samaan häkkiin gepardien kanssa. Opas sanoi, että kun me pysymme ryhmänä, ei gepardilla tule mieleenkään hyökätä kimppuumme. Hän myös varoitti, että ei kannata mennä kyykkyyn ottamaan kuvia. On hyvä, että gepardit pitävät meitä itseään isompana. Koska olen todella lyhyt, päätin pysyä lähellä isokokoista hollantilaista Chris-nimistä nuorta miestä.

”Pysyn tässä vieressäsi, että olen turvassa”, sanoin hänelle.
”Joo hyvä, että olet siinä, niin minäkin koen olevani turvassa. Uskon, että sinä olet gepardille sopivamman kokoinen suupala kuin minä”, hän vastasi.

Gepardi



Päivä oli ollut taas aivan mahtava. Oli mukavaa, että meillä riitti naurua yhdessä. Iltapäivällä saavuimme Tsitsikamman kansallispuistoon. Kerron siitä sitten seuraavassa osassa.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti