perjantai 3. elokuuta 2012

¡Viva España! – Kataloniaa kahdessa viikossa osa 3 – Barcelona

Olimme ehtineet tutustua jo moneen mielenkiintoiseen kohteeseen Kataloniassa Saloun lähistöllä. Itse Kruununjalokivi oli kuitenkin vielä näkemättä. Olin kai niin innoissani tulevasta Barcelona-päivästä, että heräsin jo paljon ennen kellonsoittoa. Tajusin, että jos saan Emiliankin ylös, voimme ehtiä vielä aikaisempaan junaan. 

Nappasimme hotellin aamiaiselta jotain hedelmiä ja pientä purtavaa mukaan ja lähdimme kävellen kohti Saloun rautatieasemaa. Ehdimme aikaisempaan junaan ja juomaan jopa aamukahvit asemalla lippujen ostamisen jälkeen. 

Junamatka kestää alle kaksi tuntia ja maksaa parhaimmillaan reilusti alle 10 euroa. Tasainen matkanteko alkoi unettaa ja taisimme molemmatkin nukahtaa junan kyytiin. Matka meni nopeasti ja saavuimme Barcelonaan ennen kuin huomasimmekaan. Jäimme pois Katalonian aukion lähellä. Olisikohan aseman nimi ollut Passeig de Grácia? Siitä on lyhyt kävelymatka kuuluisalle La Ramblalle ja hyville ostosalueille.

Antoni Gaudín suunnittelema Casa Milá sijaitsee
aivan Barcelonan ydinkeskustassa

Junalla pääsee Saloun asemalta suoraan Katalonian aukiolle

Casa Milán eli La Pedreran erikoiset parvekkeet
Me halusimme kuitenkin nähdä ensimmäiseksi Gaudín suunnitteleman kuuluisan talon. Se löytyy reilun puolen kilometrin päästä juna-asemalta, kun kävelee Passeig de Gráciaa pitkin poispäin Placa Catalyonasta. Casa Milá rakennettiin vuosina 1905–10. Nykyään sitä pidetään yhtenä modernin arkkitehtuurin mestariteoksista, mutta aikanaan sitä ei osattu arvostaa ja rumuutensa ansiosta se sai haukkumanimen La Pedrera eli kivilouhos. 

Kyllä talo on ainakin vaikuttavan näköinen. Kauneudesta tai rumuudesta voi tietenkin olla montaa eri mieltä. Se lienee kuitenkin kiistämätöntä, että Gaudílla oli hyvin erikoisia ideoita ja uskallusta myös toteuttaa niitä. Kun olimme saaneet alkumaistiaiset, piti tietenkin nähdä lisää. Lähdimme kävellen etsimään Gaudín suunnittelemaa Güellin puistoa, vaikka paikalliset sanoivatkin sen olevan kaukana.

Kävelymatkalla Güellin puistoon näimme
monenlaista Barcelonaa

Hikisen kävelymatkan jälkeen
satumainen puisto lopulta löytyi

Matkaa kertyi reilut kolme kilometriä, mutta saimme samalla ihastella monipuolista Barcelonaa. Kaupungista löytyy vaikka minkälaista ”arki-arkkitehtuuria”. Lisäksi kadut ja puistot ovat niin siistejä, että niiltä voisi melkein syödä. Kuljimme välillä kapeita vanhan kaupungin katuja ja mietimme ketä puiston penkillä istuva pronssipatsas mahtaa esittää. Pitkän ja hikisen matkan jälkeen Güellin puisto viimein löytyi. 

Se on upea! Melkoinen mielikuvitus on Gaudílla ollut. Ihan ensimmäiseksi kiipesin näköalatorniin. Emilia jäi odottelemaan alas. Aamu oli sen verran pilvinen, ettei Barcelona näyttäytynyt parhaassa mahdollisessa kuosissaan. Näky oli silti vaikuttava. Lähdimme tutustumaan itse puistoon kävelemällä kippuraisten puiden reunustamaa tunnelmallista kivipolkua alaspäin. 

Näköalapaikalta levittäytyi pilvinen Barcelona

Güellin puisto on monipuolinen keidas. Lähdimme
tutustumaan siihen tätä tunnelmallista kivipolkua pitkin.

Nautimme jääteetä aurinkovarjon alla. Samalla oli mukavaa seurata
ihmisiä ja tutkia puiston lopputtomia yksityiskohtia.

Gaudí on käyttänyt paljon mielikuvitusta puistoa suunnitellessaan


Mikä satumaailmaa meitä siellä odottikaan; isoja ”piparkakkutaloja”, pylväiden varaan rakennettu hiekkakenttä, lasimosaiikein koristeltu suihkulähde ja paljon muuta. Jäimme jääteelle puistoon ihmettelemään tuhansia yksityiskohtia ja erilaisia ihmisiä. Katselimme samalla, kuinka linnutkin olivat löytäneet monenlaisia pesimis- ja piilopaikkoja puiston kätköistä. Olo oli melkein kuin Liisalla Ihmemaassa. Halusimme kuitenkin nähdä vielä enemmän Barcelonaa ja jatkoimme edelleen kävellen kohti Gaudín seuraavaa mestariteosta eli Sagrada Familiaa. Jälleen käveltävää, mutta myös nähtävää riitti jo matkalla. 

Ihmiset virkistäytyivät ja täyttivät
vesipullojaan tämän kauniin vesipisteen äärellä

Güellin puistossa voi ihailla myös
piparkakkutalojen näköisiä rakennuksia

Gaudín mestariteosten lisäksi Barcelona on
muutenkin arkkitehtuurisesti monipuolinen kaupunki

Yhteistä muuten niin erinäköisillä taloilla on
ikkunoiden ja parvekkeiden suojaus kuumalta auringolta

La Sagrada Familia eli Pyhän perheen kirkko on hieno ja vaikuttava nähtävyys, vaikka se ei ole vieläkään valmis. Gaudín kuollessa vuonna 1926, kirkosta oli vain 15–20% valmiina. Kirkko kuitenkin päätettiin rakentaa loppuun. Rakennustyöt päästiin aloittamaan uudelleen vasta yli 30 vuoden tauon jälkeen ja ne jatkuvat edelleen. Nähtäväksi jää saadaanko kirkko valmiiksi vuoteen 2026 mennessä, jolloin Gaudín kuolemasta on kulunut 100 vuotta. Marraskuussa 2010 kirkko on kuitenkin vihitty itsensä Paavin toimesta käyttöön. Gaudí on itseoikeutetusti haudattu Sagrada Familian kryptaan. Hän omisti elämästään 40 vuotta kirkon suunnittelu- ja rakennustöille ja jopa asui viimeiset 16 vuotta keskeneräisessä kirkossa erakkona. 

Taloja löytyy myös monen värisinä

Ja mielikuvituksellisen mallisina

Omat suosikkini olivat nämä sympaattiset talot

Yleisvaikutelma koko Barcelonasta on erittäin siisti

Minuun Sagrada Familia teki suuren vaikutuksen. Se näyttää enemmän satulinnalta kuin kirkolta, mutta sitä ympäröi samanlainen uljaus ja rauha, joka hehkuu usein uskonnollisesti tärkeistä kohteista. On todella hienoa, että Gaudín elämäntyö halutaan saattaa loppuun ja kirkko rakennetaan valmiiksi. Kuinka ihailtavaa onkaan, että joku käyttää kaiken osaamisensa, vaikka tietää alusta lähtien, ettei ehdi itse nähdä lopputulosta valmiina. Sagrada Familian upeista torneista ehti valmistua vain yksi Gaudín elinaikana. Tällä hetkellä torneja on valmiina kahdeksan ja valmiissa kirkossa niitä tulee olemaan 18. Jäin miettimään kuinka lyhyt on oma elämämme, ja kuinka tärkeää on ajatella sitä, mitä voimme jättää jälkeemme seuraaville sukupolville. Vaikka se ei olisi ihan Sagrada Familia niin vähintäänkin jokin tärkeä opetus tai ajatus elämästä. 

Sagrada Familia on vaikuttava näky,
vaikka rakennustyöt ovatkin edelleen kesken

Valmiissa kirkossa tulee olemaan 18 tornia. 

Kirkko on täynnä mielikuvituksellisia yksityiskohtia
ja muistuttaakin enemmän satulinnaa kuin perinteistä kirkkoa.


Vaikka olimme lounastaneet kevyesti jo ennen Sagrada Familiaa, olivat voimat jotenkin vähissä ja istuimme pitkään terassilla virkistävien juomien äärellä lähellä Barcelonan härkätaisteluareenaa. Pitkän tauon jälkeen suunnistimme vielä kohti riemukaarta. Sitäkin ympäröi todella puhtaat ja kiiltävät kadut. Yleisvaikutelma koko Barcelonasta oli erittäin siisti ja ehkä jotenkin hienostunut. Olimme kuitenkin niin vaikuttuneita, että päätimme tulla seuraavana päivänä uudelleen. Emmehän olleet ehtineet edes käymään kuuluisalla La Ramblalla. Saati sitten, että olisimme ehtineet tehdä jotain ostoksia. 

Myös Barcelonan härkätaisteluareena on hieno

Riemukaaren ympärillä on yhtä siistiä kuin muuallakin Barcelonassa

Lähdimme siis junalla takaisin Salouhun. Tällä kertaa olimme niin viisaita, että ymmärsimme pyytää seuraavaksi päiväksi lounaspaketit mukaan. Ajattelimme, että niin voimme syödä aamiaista junassa ja nukkua mahdollisimman pitkään. Olimme kuitenkin seuraavanakin aamuna niin aikaisin Saloun rautatieasemalla, että ehdimme jälleen juomaan aamukahvit siellä. Lounaspaketit jäivät lähes kokonaan syömättä. Otimme ne kuitenkin junaan mukaan ja saimme leveät hymyt ja suuret kiitokset, kun annoimme ne kerjäläiselle Barcelonassa. 

Olimme edellisenä päivänä ehtineet pikaisesti piipahtaa Miss Sixtyn liikkeessä. Näin untakin mekosta, jonka olin siellä bongannut. Niinpä kävimme ensi töiksemme ostamassa sen. Vaikka se kirpaisikin rahapussissa, on mekko ollut yksi parhaista vaateostoksistani ikinä. 

La Ramblalla voi nähdä vaikka minkälaisia ihmispatsaita

Kalliista hinnasta huolimatta juomatauko La ramblalla kannattaa


Vihdoinkin pääsimme La Ramblalle. Olimme kuulleet kuuluisasta kadusta paljon juttuja. Päätimme istua ja nauttia kadun tunnelmasta, vaikka tiesimme, että lasku voi olla kallis. Tilasimme coca colan ja cavasangrian. Saimme suuret kauniit lasilliset juomia. Tunsimme olevamme oikein maailmankansalaisia, kun nautimme niitä varjoisalla terassilla. Pääsimme samalla ihailemaan mm. flamenco-showta ja useita toinen toistaan mielikuvituksellisempia ihmispatsaita. Ne tekivät vaikka mitä temppuja, kun joku kilautti kolikon keräysastiaan. 

Cavasangria alkoi mukavasti vaikuttaa ja olin erittäin hyvällä tuulella. Onneksi – sillä muuten olisin voinut järkyttyä laskusta, joka reilusti yli 20€ ja joimme siis vain yhdet lasilliset emmekä syöneet mitään. Päätimme lounastaa jossain edullisessa paikassa, mutta sitä ennen suuntasimme ostoksille. Täytyihän meidän hankkia kaikki tuliaiset. Saimmekin kulumaan koko päivän muutaman korttelin sisällä shoppaillen ja Barcelonan ihanasta tunnelmasta nauttien. 

Shoppailun lomassa näimme erikoisen paraatin vyöryvän kaupungin läpi

Paraatissa oli mukana vaikka minkälaisia olentoja


Loppujen lopuksi meinasimme jopa myöhästyä junasta, mutta juoksuspurtin jälkeen ehdimme kuin ehdimmekin siihen. Illalla emme jaksaneet lähteä enää minnekään. Ihastelimme hotellihuoneessa hyviä ostoksiamme ja päätimme nukkua seuraavana aamuna oikein pitkään. Näin vielä untakin Barcelonan puhtaista kaduista ja La Ramblan ihmispatsaista. Barcelonaan voisin hyvin mennä vielä uudelleenkin.

Viimeisessä osassa vierailemme myös Katalonian ulkopuolella Andorrassa. Se löytyy täältä.

Aikaisemmin sarjan ¡Viva España! – Kataloniaa kahdessa viikossa ilmestyneet osat
osa1 – Salou ja Port Aventura

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti